Skip to content

South West St Helier - Re-imagining the Waterfront

Gillespies and Heta Architects winning competition submission for the South West St Helier Waterfront in Jersey, to deliver an art gallery, pools, amphitheatre and 1,000 homes

South West St Helier - Re-imagining the Waterfront

South West St Helier Waterfront Development

The winning concept proposal, led by Gillespies, was praised for the sympathetic relationship with landscape, urban design and architecture.

 

(All images courtesy of Gillespies)

Project Details

  • Category: Architecture / Environmental / Insight / Digital
  • Location: St Helier, United Kingdom
  • Status: Concept Master plan
Conceptual view of St Helier Waterfront
Parkland view

Creating a cultural center

The Heta team have enjoyed the collaborative process working alongside Gillespies’ urban design team to create new additions to the St Helier waterfront including: A new National Art Gallery, seaside amphitheatre and boardwalk pier. A redesigned indoor public pool and gym alongside Gillespies’ new outdoor public 50m saltwater pool. 1000 plus residential units of accommodation with ground floor space for a gym, creche and food and beverage facilities.

St Helier character areas
St Helier character areas

The selection panel was unanimous in its decision and JDC is excited to be advancing proposals and remains committed to delivering a Waterfront that will be landscape led, environmentally focused and available for all members of the community to enjoy.

Lee Henry, JDC’s Managing Director
Ocean promenade
View of ocean promenade
Under the proposals, the area would be divided into 'quarters'
Under the proposals, the area would be divided into 'quarters'

Heta Contact

Ben Stuart

Heta Contact

We use cookies to give you the best experience of using this website. By continuing to use this site, you accept our use of cookies. Please read our Cookie Policy for more information.